Lad

Eladó egy műemléki védettség alatt álló "angol vadászkastély" stílusú kastély a Somogy megyei Lad községben

A hajdani Magyarlad és Németlad határán, ma a falu közepén található a Hoyos Miksa-féle grófi kastély és az azt övező park. A Hoyos-kastélyt 1905 és 1910 között Möller István (a Bécsi és a Budapesti Műszaki egyetem tanára) tervei alapján gróf Hoyos Miksa és felesége báró Inkei Ágnes építtette. A néhai tengerészkapitány egzotikus növényeket is telepített 28 hektáros parkjába, amelyet 1943-ban védetté nyilvánítottak. Rendkívül értékes növényritkaságok teszik egyedülállóvá az épület környékét. Hoyos Miksa, aki megszállott gyűjtő is volt, a kocsányos tölgy és a juhar mellé Kelet-Kínából származó szillevelű gumifát, tiszafát telepített és megtalálhatjuk a fenyőfákat is számtalan örökzöld társaságában. Az egykori Hoyos-kastély kora nevezetes látványossága volt. 

A kétszintes, ötszáz négyzetméteres építmény alatt nagy, kétszáz négyzetméteres pincerendszer is van. A kastély alapterülete így 1000 m², össz-beépített területe közel 2500 m², a hozzátartozó arborétum területe pedig 1,02 hektár. 

A kastély 2 fő épületből áll (nagy-kastély és kis-kastély), mely egy fedett átjáróval szervesen kapcsolódik egymáshoz. 

A Vízkutató és Fúró Vállalat előzetes vízföldtani szakvéleménye is alátámasztja a termálvíz helyszíni kiaknázási lehetőségét. Közművek közül villany, vezetékes víz, zártrendszerű szennyvíztározó van a területen. Az épület műemléki védettség alatt áll. A környéken kiváló vadászterületek találhatóak, főleg gímszarvas, dámszarvas, őz, vaddisznó lőhető.

Hasznosítási lehetőségek:   

  • vadászkastély,
  • exkluzív idősek otthona,
  • golfszálló  ( 7 km-re Hencsén  18 lyukas golfpálya található),
  • turisztikai hasznosítás

A kastély felújításra szorul, ennek költsége a hasznosítás módjától és színvonalától függ.

Az eladás tárgya a kiskastély valamint a nagy kastély ½ tulajdonrésze, irányára: 300.000.000,-Ft

Bővebb információért kérem keressen minket!